Друга награда за видео рад „Прва и последња кап“ ученичком тиму Средње школе „Вук Караџић“ из Бабушнице на конкурсу Европски дневник 2020/2021 – „Европа и ја“

Након 2017. године, када су два награђена победничка тима наше школе боравила седам дана у три државе Европске Уније, поново  су наши ученици постигли запажен успех. Тим ученика 1. разреда Средње школе „Вук Караџић“ из Бабушнице, који чине Петра Панчић, Марија Ћирић и Емилија Ћирић са својим ментором професором Марком Љубовим, освојио је друго место на наградном конкурсу „Европски дневник 2020/2021 – Европа и ја“, у категорији видео радова са радом „Прва и последња кап“.

Рад ученичког тима Средње школе „Вук Караџић“из Бабушнице „Прва и последња кап“ обрађује тему – Животна средина и климатске промене. Сам назив рада „Прва и последња кап“ треба да укаже на проблем загађења воде и њене експлоатације. Ученици су кроз пример у нашој општини увидели какав проблем и опасност по животну средину, водене ресурсе, и животе људи могу имати деривационе мини хидроелектране, које су заправо негативан пример коришћења обновљивих извора енергије. Рад почиње -првом капи – која симболизује почетак живота на нашој планети. Развој живота који је вода даривала нарушава човек. Не само што је вода загађена, већ, у случају мини хидроелектрана, мање планинске реке и потоци потпуно нестају из корита кроз цеви. Видео поручује да још увек има наде, и да морамо усмерити своје деловање како бисмо променили своје навике и сачували водене ресурсе којих има све мање а који су основ за постојање и очување нашег живота.

Гласове је додељивала публика и петочлани стручни жири у процентима 50/50.

Чланови жирија су били реномирани карикатуриста, фотограф, уредник РТСа, представник Делегација Европске уније у Републици Србији и представник ЕУ инфо мреже.

Услед епидемиолошке ситуације наградно путовање није могуће реализовати те ће учесницима бити додељени ваучери у складу са условима и пропозицијама конкурса. Ваучери/награде победницима су у следећем износу:

Прво место 500 евра

Друго место 300 евра

Треће место 150 евра

Ваучери ће бити додељени свим индивидуалним победницима, свим члановима победничких тимова и менторима.

Scroll to Top